martes, 31 de mayo de 2011

#spanishrevolution

Estem vivint un moment històric. Eixa és la sensació que tinc.

La història, eixa "ciència" que quan més l'estudies i entres en ella, més t'intriga. I és que, tots els grans fets de la història que estudiem i tenim sempre presents van començar per accions xicotetes. D'ací moltes décades estudiaran com dos avions enfonsaren unes torres que trencaven l'horitzó de Nova York, com s'iniciaren dos guerres amb excuses barates i es desferen de l'home més buscat de la nit al dia... com a Europa s'implantaren governs restrictius que llevaven tot allò que els nostres avantapassats conseguiren en batalles fa molts segles. Com, després de la crisis dels anys 30 i 70, arribà la crisis del nou mileni, i com, la gent que es pensava rica, tornava a ser pobre. També estudiaran com el poder econòmic ho controlava tot, i com les divisions ja no es feien amb telons d'acer. Analitzaran perquè el nord explota al sud, i la gent del sud mor en pasteres... i amb tot açò, algú alçarà el bras a classe, i preguntarà al professor o professora perquè la gent no aprofità el poder del seu vot per canviar les coses. Però, de sobte, els alumnes somriuran, per què el professor els parlarà de l' #spanishrevolution i els mostrarà un mapa del món ple de puntets, de milers d'acampades... gent indignada decidí eixir al carrer, després de 40 anys, per a reclamar els que els corresponia: una democràcia real que es dedicara a donar al poble el que és del poble, com una educació i sanitat dignes, i que s'encarregara de fer que tots els vots valgueren el mateix. Però, els alumnes també llegiran als seus ordinadors (llibres ja no crec) que els mossos i la gendarmerie van actuar contra la ciutadania, i com els governs prohibien l'emissió de cadenes de tel·levisió per culpa de múltiplex...

Ho estudiaran per què jo ara estudie com hi va haver un escàndol a Casas Viejas, com milers de persones van portar la República amb el seu vot, com la gent es manifestà el 1934, com es prohibien publicacions per atemptar contra la "nació"... per què encara que ens conste creure-ho, la història es composa de xicotetes accions que van cobrant importància amb el pas del temps, i si algun dia, conseguim alguna cosa important, jo podré dir: "Quan tot va començar, jo vaig participar". Per què les arrels estan creixent.

Hi ha milers d'exemples més, la història és molt gran, i passen moltes coses dia a dia... Podem extraure paral·lelismes en tot, tot està conectat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario