domingo, 26 de septiembre de 2010

Detencions contra les nostres llibertats

Siempre lo tengo en mente, pero es que la recién estrenada rutina no me ha dejado tiempo esta semana para pasarme por aquí :(

A continuación os copio la que ha sido mi primera producción periodística de la temporada. Por ahí intentaré poner un traductor o algo, para que todos lo podáis entender a la perfección ;)

¡Prometo intentar volver cuanto antes!

Durant els últims mesos, hem vist com la policia ha tingut actuacions poc apropiades contra periodistes, més concretament contra fotògrafs. Clars exemples d’açò són els casos d’Eduardo León i Jesús G. Feria.
Eduardo León, fotògraf “freelance”, i col•laborador de Diagonal i Latino, ha sigut empresonat tres vegades en els últims mesos, per exercir la seua professió. L’última vegada ha sigut el passat 19 de setembre, mentre fotografiava el desallotjament de venedors de menjar en Casa de Campo (Madrid). Quan treia fotos, un policia li va demanar l’acreditació. El fotògraf, li va dir que la portava la seua companya, que estava a uns 100 metres d’on ells es trobaven. De seguida, s’aproparen més policies, un dels quals li pegà i li furtà el seu material de treball. La seua companya, Soraya Constante, s’apropà, els ensenyà l’acreditació i es queixà pels maltractaments. Aleshores, ella també fou agredida i insultada.
Eduardo va ser traslladat a la comissaria de Moncloa Aravaca, on passà dos dies empresonat, junt a tres immigrants. L’acusaren de resistència a l’autoritat, cosa totalment falsa segons el seu testimoni. Al ser alliberat, no li van tornar tot el seu material, faltaven una càmera Canon, tres lents i cinc targetes de memòria. Les altres vegades que també va ser empresonat, el 22 de juny i el 24 de juliol (als metros de Lavapiés i Legazpi), també va perdre altres dos equips fotogràfics que encara està intentant recuperar.

Però, com bé hem dit al principi, aquest no és un fet aïllat, ja que Jesús G. Feria, fotògraf de La Razón, també va ser agredit i retés el passat 21 de juny, mentre treballava pels voltants de l’estadi Santiago Bernabeu (Madrid),on s’havia instal•lat una pantalla per a seguir els partits de la selecció espanyola de futbol. En eixa ocasió, es va organitzar una reunió entre policia i mitjans de comunicació per a redactar un protocol d’actuació i evitar així aquestes actuacions. Però pel que sembla, no va servir de res, i aquesta setmana, mitjans gràfics es van concentrar a Madrid com a mode de protesta.



                                                             Fotos: Ángel Navarrete/Público

I és que, aquests actes per part de la policia es consideren un atemptat a les llibertats d’expressió i premsa (reconegudes a l’article 20 de la Constitució espanyola), i quasi podríem dir que als drets humans, ja que aquestes persones van ser maltractades físicament (així ho demostren els parts mèdics) i insultades. A més a més, aquesta actitud per part de certs policies també ens suscita dos preguntes: És cert que la policia sempre actua correctament, com es va afirmar arran dels altercats a la frontera amb el Marroc? I, estem legitimats per a criticar la falta de llibertats d’altres països com Cuba o Veneçuela, quan ací els periodistes, i en aquest cas els foto-periodistes, estan tractats d’aquesta manera?
Esperem que aquestes detencions contràries a les llibertats no tornen a produir-se, i que els professionals dels mitjans de comunicació puguen dur a terme la seua labor amb seguretat.


1 comentario:

  1. Al final la democràcia soles serveix per dirli imbècil al jefe, per les demés qüestions estem igual que als anys 60, que poca vergonya. Ni ha massa gent que amb un arma (blanca o econòmica)es creu l' ama del món
    magnific article super Mirium

    ResponderEliminar